Islam dan Sains
Doktor memulakan syarahannya dengan membawa  para hadirin memikirkan  sejenak  dengan  hadith  yang  maknanya sedikit sebanyak "Dalam diri-diri   kamu   ada  kebesaran  Tuhan".  Doktor  menyuruh  kita  melihat kedua  tapak  tangan  dan  perhatikan  garis-garis  di  tapak  tangan kita.Garisan-garisan  di tangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa Arab dan  tangan kanan 1 dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 = 99 iaitu bilangan nama Allah. Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:-

1. Cara Makan :

Kenapa kita gunakan tangan? Mengikut cara Rasulullah s.a.w,  beliau  akan  menggaulkan  lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian  membiarkan  sebentar,  lalu  Rasullah  saw akan mengambil sedikit garam  menggunakan  jari  kecilnya(yg  last  tu),  lalu  Rasullah  saw akan menghisap  garam  itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya!Mengapa?  Kerana  kedua  belah  tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini  adalah kerana  enzim  yg  ada  di  tangan  kanan  itu  merupakan enzim yang  dapat menolong  proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion. Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah  yg  diperlukan  oleh  badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah  sama  dgn  satu  liter  air  mineral.  Kita berasal dari tanah maka lumrahnya   bahan  yang  asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita. Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga  adalahpenawar  yang  paling  mujarab  bagi  keracunan,  mengikut  Dr,dihospital-hospital,  the  first  line  of  treatment  for poisoning adalah dengan  memberi  Sodium  Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah Mengunyah :

Rasulullah akan mengunyah banyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita  senang memproseskan makanan itu.

3.  Membaca Basmalah  (Bismillahirrahma  Nirrahim) :

Membaca Basmalah  sebelum  makan  untuk  mengelakkan  penyakit. Kerana bacteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria  dan  racun  akan  musnah dari sumber makanan itu. Cara Rasulullah minum.  Janganlah  kita minum berdiri walaupun makruh tetapi ia makruh yang menghampiri  kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas  sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar,lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas  dan  menghembuskan  nafas  dari  hidung kita. Kerana apabila kita hembus,  kita  akan  mengeluarkan  CO2  iaitu  carbon dioxide, yang apabila bercampur   dgnairH20,   akan  menjadi  H2CO3,  i!aitu  sama  dengan  cuka,menyebabkan  minuman  itu  menjadi  acidic.  Jangan  meniup  air  yg panas, sebabnya  sama  diatas.  Cara  minum,  seteguk  bernafas,  seteguk bernafas sehingga habis.

4. Sebatan :

Mengapa  Islam  menyuruh  di  sebat  100  kali  orang  belum berkahwin  yang  berzina,  dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang  berzina?  Badan  manusia  akan  mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik  yg  dapat  melawan penyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulang  belakang,  berdekatan  dengan  sum-sum  tulang manusia. Lelaki yang belum  berkahwin  dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki  yang  sudah  berkahwin  hanya  dapat  menghasilkan  10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang kerana perhubungan  suami  isteri. Jadi  apabila  lelaki   yang belum  berkahwin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah  kerana  apabila  dia  disebat  di belakangnya, suatu amaran tentang kesakitan !itu akan membuatkan penghasilan beribu sel antibiotik yang dapat melawan  virus  HIV  jika  ia ada di badannya, dengan itu dapatlah antibodi melawan  virus  HIV  itu.  Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin, walaupun disebat  100  kali ia akan tetap menghasilkan 10 unit antibody sahaja, jadi dengan  itu  hukumannya  direjam hingga mati agar dia tidak dapatmerebakkan virus HIV itu. Itulah sedikit sebanyak inti syarahan yg disampaikan oleh Dr Jamnul Azhar. Harap ia akan memberi manfaat pada anda sekalian.

5.Ka'bah : 

Ka'bah.  Mengapa ia terletak di Mekah  al-Mukarramah dan mengapa ia empat persegi (cube).  Ia terletak di posisinya  sekarang kerana setelah dibuat kajian oleh para cendikiawan dari Pakistan dan Arab, didapati, tempat terletaknya Ka'bah sekarang itu, adalah betul-betul  di  tengah  bumi.  Mengapa  ia  empat persegi, ia melambangkan perpaduan  ummah  yang  bergerak  maju!  bersama, equality and unity, tidak seperti  bentuk  pyramid,  dimana  ia  diumpamakan,  seperti  hanya seorang pemenang  yg  berada diatas  setelah ia memijak-mijak yang lain. Dan antara lagi  sebab  mengapa  4 persegi melambangkan 4 imam besar, Maliki, Hambali, Hanafi  dan  Syafi'i,  melambangkan  kebenaran keempat-empat Imam tersebut.

Sekian buat renungan bersama, Fi amanillah Jazakallah Khairan Kathiran.
Category:

0 comments:

Post a Comment

Pecah kaca atas simen...Sudah baca sila komen,
Atas simen banyak telur...Sudah komen sila la follow.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...